خطاب رسید: آنان روزها همچون چوپان مهربانی که مواظب گوسفندان خود هست به سایه مینگرند و منتظر آمدن شب هستند، و همان گونه که پرندگان هنگام غروب با شور و شوق عازم آشیانه خود میگردند. اینان هم با همین حال به استقبال غروب خورشید میروند، پس آنگاه که شب فرا رسید، و تاریکی همه جا را فرا گرفت، و فرشها پهن و همه گرد هم جمع شدند و هر دوستی با دوست خود خلوت نمود اینان در برابر من به پای میایستند و صورتهای خود را بر خاک مینهند، و با تلاوت آیات قرآن به مناجات و گفتگوی با من برمیخیزند، و نعمتهای مرا سپاس میگویند. پس آنان را میبینی که گاه گریه میکنند، و گاه شیون سر میدهند، گاه آه میکشند، و گاه از معاصی و گناهان شکوه میکنند، گاه ایستاده و گاه نشسته، و گاهی در حال رکوع، و گاه در سجده هستند، و آنچه را که به خاطر من تحمل آن میکنند، همه را میبینم، و شکوههائی که از محبت من بر لب دارند میشنوم. اولین چیزی که به آنها عطا کنم سه چیز است یکی اینکه نور خودم را در دلهای آنها بیفکنم در نتیجه همانگونه که من از آنها آگاهم، آنها نیز از من با خبر خواهند بود، دوم اینکه اگر آسمانها و زمینها و آنچه را که در این میان هستند در میزان آنها ببینم باز آن را کم خواهم دانست، سوم رو سوی آنها میکنم، و آیا اگر کسی من رو سوی او آورم، احدی میتواند بداند که چه به او عطا خواهم نمود. (اسرار الطلوة، حاج میرزا ملکی تبریزی، ص 455).
1) رسول خدا (ص) در مورد فواید دنیوی نماز شب میفرماید: پیامبر (ص) فرمودند: یا علی پنج چیز دل را روشن میکند. ۱- بسیار قل هو الله خواندن،۲- کم خوراکی، ۳- مجالست با علما، ۴- نماز شب، ۵- رفتن به مسجد برای نماز.
- رسول خدا (ص) فرمود: هنگامیکه آخر شب فرا میرسد خداوند منزّه میفرماید: آیا دعا کنندهای هست تا اجابتش کنم؟ آیا درخواست کنندهای هست تا حاجاتش را عطا کنم؟ آیا استغفار کنندهای هست تا او را بیامرزم؟ آیا توبه کنندهای هست تا توبهاش را بپذیرم؟ - از پیامبراکرم (ص) نقل است که فرمودند: هر بندهای که توفیق نماز شب را پیدا کند از روی اخلاص وضو بگیرد و با نیت پاک و قلب سلیم و بدن خاشع و چشم گریان، پروردگار را بخواند، خداوند نه صف از ملائکه بیشمار را پشت سر او قرار میدهد و به عدد آنها درجات معنوی او را بالا میبرد.
- پیامبر فرمود: «مَن کثر صلاته باللیل حسن وجهه بالنهار». هر کس در شب زیاد نماز بخواند، صورت او در روز زیبا میشود. شاید مراد از روایات آن است که خداوند شادابی چهره و آبرویی به آنها میدهد که مردم آنان را دوست دارند و جذب آنان میشوند و به آنان تمایل پیدا میکنند. توجه و اقبال مردم به آنان باعث جلب رزق و روزی میشود. بدیهی است که فردی به هر شغلی مشغول باشد، وقتی که به خاطر نماز شب وجهه خوبی نزد مردم پیدا کرد، مردم کارهایشان را به او واگذار میکنند و رزق و روزی او فراوان میشود.
- پیغمبر اکرم (ص) فرمود :آنقدر جبرئیل مرا درباره شب خیزى سفارش نمود که گمان کردم نیکان امتم در شب نخسبند.
- پیامبر (ص) به جبرئیل فرمودند: مرا پند ده.
جبرئیل گفت: ای محمد، هر چه میخواهی عمر کن اما بدان که سر انجام خواهی مرد، و به هر چه میخواهی دل ببند اما بدان که سرانجام از آن جدا خواهی شد و هر عملی که میخواهی انجام بده ولی بدان سرانجام عملت را خواهی دید و نیز بدان که شرف مومن نماز شب اوست و عزتش در خود داری از ریختن آبروی مردم است.
- رسول اکرم (ص) فرمود: ای ابوذر سفرش پیامبرت را حفظ کن که برایت سود آور است: هر کس آخر کارش با نماز شب باشد و بمیرد، بهشت برای اوست.
- نماز شب وسیلهای است برای خوشنودی خدا و دوستی ملائکه.
- سه گروهند که خداوند از آنان خوشنود است: الف) کسی که نماز شب میخواند.
ب) جمعی که نماز جماعت تشکیل میدهند. ج) دستهای که در برابر دشمن، در راه خدا صف آرایی کردهاند.
- هنگامیکه بنده از خوابگاه لذّت بخش خود برای اقامه نماز شب به خاطر جلب خشنودی خدایش برخیزد در حالیکه بقایای خواب در چشمانش میباشد، خداوند بر فرشتگان مباهات میکند و درباره او میفرماید: آیا نمینگرید این بندهام را که از خواب شیرین خود دست برداشته و به نمازی که بر او واجب نکردهام برخاسته است؟! گواه باشید که من او را آمرزیدم.
- در شب ساعتی است که بنده مومن در آن دعا نمیکند مگر اینکه مستجاب شود. از حضرت پرسیدند: و آن چه هنگام است؟ حضرت فرمودند: ما بین نصف شب تا ثلث باقی مانده از شب. احتمال دیگر این است که وقتی انسان نماز شب میخواند و دعا میکند و از خدا حاجات خود را میطلبد، مخصوصاً اگر دعا کند که خدایا روزی مرا زیاد بگردان، دعایش مستجاب میشود. در هر صورت برای رزق و روزی غیر از عوامل مادی از قبیل تلاش برای کسب رزق و روزی، عوامل معنوی نیز مانند دعای پدر و مادر، نماز شب، دعا کردن و صدقه دادن مؤثر است. نباید همه عوامل را مادی بدانیم، بلکه یک سری عوامل معنوی نیز میتواند علّت یا جزء علّت باشد.
- اگر مردم میدانستند که (در اثر نخواندن نماز شب) چهار ثواب بزرگ و پاداش همیشگی را از دست دادهاند، گریههایشان بر از دست دادنش طولانی میشد.
- در حدیثی از رسول اسلام (ص) آمده است: هیچ چیز به اندازه گناه کردن انسان را دچار خستگی نمیکند. هر چقدر که شب هنگام از خوابتان برای نماز شب بزنید، اگر اخلاص داشته باشید به همان اندازه خستگی از شما دور میشود.
- دو رکعت نماز در دل شب از دنیا و آنچه در آن است نزد من محبوبتر است.
- رسول خدا میفرماید: خدا رحمت کند مردی که در شب بیدار شود و نماز شب بخواند و همسرش را نیز بر این عمل تشویق نماید و اگر بیدار نشد (با اجازه قبلی او) به صورت وی آب بپاشد و او را بیدار کند و خدا بیامرزد زنی را که در شب برخیزد و نماز شب بخواند و شوهرش را نیز بدین عمل وادار کند و اگر از جای برنخواست (با اذن قبلی او) آب به صورتش بپاشد تا او را بیدار کند.
- کسی که به نیّت بیدار شدن برای نماز شب بخوابد خواب او نوعی صدقه بشمار میآید و خداوند متعال برای او پاداش نماز شب را مقرّر میدارد.
- هر بندهاى که توفیق خواندن نماز شب پیدا کند (مرد یا زن) و با اخلاص آخر شب از خواب برخیزد و وضوى کاملى بگیرد و با نیت پاک و قلبى سالم و بدنى با خشوع و چشمى اشک بار نماز بخواند، خداى تعالى پشت سر او نه صف فرشته قرار مىدهد که عدد هر صفى را غیر از خدا هیچ کس نمىتواند بشمارد؟ یک طرف صف در مشرق و دیگرى در مغرب است، پس هنگامى که از نماز فارغ شد، به عدد تمام فرشتهها براى او درجه نوشته مىشود.
- پیامبر اکرم (ص) به امیر المؤمنین (ع) فرمود: سه چیز مایه انبساط خاطر و باعث شادی مؤمن است: 1- دیدار دوستان 2- افطار کردن روزه 3- عبادت و شب زندهداری در پایان شب.
- بهترین شما کسانی هستند که در سخن گفتن مودبند، گرسنگان را سیر می کنند و در شب آن هنگام که مردم همگی در خوابند، نماز میخوانند.
- پیامبر (ص) به حضرت علی (ع) فرمودند: یا علی پنج چیز دل را روشن میکند. ۱- بسیار قل هو الله خواندن. ۲- کم خوراکی. ۳- مجالست با علما. ۴- نماز شب. ۵- رفتن به مسجد برای نماز.
- امام علی (ع) فرمودند: قیام شب موجب صحّت جسم و خشنودی پروردگار و در معرض رحمت او قرار گرفتن و تَمَسّک به اخلاق پیامبران است.
- سروران ارجمند روشنترین مصداق این حدیث امیرالمؤمنین علی (ع) است، روایت دیگرى است که در بحارالانوار، از علل الشرایع به سندى از على بن محمد نوفلى نقل شده است که مىفرماید: «قال سمعته یقول ان العبد لیقوم فى اللیل فیمیل به النعاس یمینا و شمالا و قد وقع ذقنه على صدره فیاءمر الله تعالى ابواب السماء فتنفتح ثم یقول الملائکة انظروا الى عبدى ما یصیبه فى التقرب الى بما لم افترض علیه راجیا منى لثلاث خصال ذنبا اغفره له او توبة اجددها له اورزقا ازیده فیه اشهدوا ملائکتى انى قد جمعتهن له». شنیدم امام صادق (ع) فرمود: به درستیکه گاهى بنده خدا آخر شب بیدار مىشود، درحالیکه از کسالت خواب به چپ و راست خم مىشود و یا سرش را خم کرده و چانهاش را به سینه مىچسباند، پس در این هنگام، خداى تعالى امر مىکند، تا درهاى آسمان باز مىشود، سپس به فرشتگان مىفرماید: به بنده من نگاه کنید، با آن که نماز شب را بر او واجب ننمودهام، ولى به سبب تقرب به من، خود را به چه زحمتى وادار نموده است و یکى از این سه خواسته را از من مىخواهد: یا گناه او را بیامرزم و یا تجدید توبه نموده با من رابطه برقرار کند و یا آن که روزى بیشترى مىخواهد اى فرشتگان! شما شاهد باشید هر سه جهت را به او بخشیدم.
- حضرت امام صادق (ع) در مورد نماز شب میفرمایند: «تتجافى جنوبهم عن المضاجع یدعون ربهم خوفا و طمعا و مما رزقناهم ینفقون - فلا تعلم نفس ما اخفى لهم من قرة اعین جزاء بما کانوا یعملون». آنها شب هنگام از بسترها برمیخیزند و پروردگارشان را با بیم و امید میخوانند و از آنچه به آنها روزی دادهایم انفاق میکنند، اما هیچکسی نمیداند خداوند چه پاداشهائى که موجب روشنى چشمها میشود در برابر اعمالشان قرار داده است.
- «نماز شب» باعث زیبایی سیما، و نیکویی اخلاق و خوشبویی بدن و فراوانی رزق و مایه ادای «قرض» و موجب از بین رفتن غم و باعث تقویت نور چشم است.
- «لانهم خلوا بالله فکساهم الله من نوره». کسى که اهل نماز شب است روى او نیکو و نورانى مى شود. زیرا آنها با خدا خلوت نمودند در عوض خدا آنها را به کسوت نور خود درآورد.
- نماز شب، روى انسان را نیکو و خلق او را خوب و بویش را پاکیزه و رزق را زیاد مىکند و موجب ادا شدن قرض و برطرف شدن غم و اندوه و باعث زیادى نور چشم میگردد.
توضیح آنکه روزی رسان خدا است و او به خاطر این که این افراد نماز شب میخوانند، این پاداش (رزق فراوان) را به آنان عطا میکند. احتمال دیگر این است: وقتی انسان نماز شب میخواند و دعا میکند و از خدا حاجات خود را می طلبد، مخصوصاً اگر دعا کند که خدایا روزی مرا زیاد بگردان، دعایش مستجاب میشود. در هر صورت برای رزق و روزی غیر از عوامل مادی از قبیل تلاش برای کسب رزق و روزی، عوامل معنوی نیز مانند دعای پدر و مادر، نماز شب، دعا کردن و صدقه دادن مؤثر است. نباید همه عوامل را مادی بدانیم، بلکه یک سری عوامل معنوی نیز میتواند علّت یا جزء علّت باشد.
- محبوب القواب مردم مىشود و مؤید مردم میشود و زنى که شوهرش به او مایل نباشد از برکت نماز شب، بسیار به او مایل میشود.
- روایت دیگرى بحارالانوار از ثواب الاعمال، به سندى از امام صادق (ع) چنین نقل میکند که: «جاء رجل الى ابى عبدالله علیه السلام فشکا الیه الحاجة فاء فرط فى الشکایة حیت کاد ان یشکو الجوع فقال له ابوعبدالله علیه السلام یا هذا اتصلى فقال الرجل نعم فالتفت ابوعبدالله علیه السلام الى اصحابه فقال کذب من زعم انه یصلى باللیل و یجوع بالنهار ان الله تبارک و تعالى ضمن صلاة اللیل قوت النهار». شخصى خدمت امام صادق (ع) آمد و اظهار فقر و تنگدستى کرد و از حال خود بسیار بد گفت (حتى آنکه گفت اکنون گرسنهام و غذا نخوردهام) حضرت به او فرمود: ببینم تو نماز شب مىخوانى؟ راوى گفت: آن شخص پاسخ داد: آرى، پس امام صادق (ع) رو کردند به اصحاب و فرمودند: هر کس خیال کند که نماز شب میخواند و روز گرسنه باشد، او دروغ میگوید: زیرا خداوند متعال ضمانت فرموده که در برابر نماز شب، رزق و روزى روز را بدهد.
- امام صادق (ع) فرمود: مرا خوش نیاید از آن بنده که قرآن خوانده (و فضیلت نماز شب را دریافته) و شب هم بیدار بشود ولى برنخیزد تا بامداد که نماز صبحش بخواند. از آن حضرت رسیده که نماز شب کفاره گناهان روز است.
- مفضل بن عمر از حضرت صادق (ع) و آن بزرگوار از پدرش، از پدران بزرگوارش (ع) نقل میکند که رسول خدا (ص) فرمود: خداوند جّل جلاله به دنیا وحی کرد: هر کس در خدمت تو باشد، تو او را به رنج و تعب بیانداز و هرکسیکه تو را رها کند، تو در خدمت او باش و هرگاه بنده در دل شب تار، با مولای خود خلوت کند و با او به راز و نیاز بپردازد، خداوند نور را در دل او جایگزین فرماید. و چون بگوید: ای ربّ و ای ربّ من، خداوند جلیل جلّ جلاله، صدایش کرده و گوید لبّیک (بله، بله) ای بنده من، بخواه از من تا عطایت کنم، به من توکّل نمای تا کفایتت کنم، سپس خداوند جلّ جلاله به فرشتگانش میفرماید: ای فرشتگان من، بندهام را بنگرید، در دل این شب تیره با من خلوت کرده است. در حالیکه بطالت پیشگان به لهو و لعب مشغولند و غفلت زدگان در بستر خواب خفتهاند، اینک گواه باشید که من طور حتم او را آمرزیدم.
- امام صادق (ع) فرمود: «علیکم بصلاة اللیل فأنّها سنّة نبیّکم و دأب الصالحین قبلکم و مطردة الداء عن اجسادکم». بر شما باد به نماز شب خواندن، زیرا سنت پیامبرتان است و روش صالحان قبل از شما بوده و دردها را از جسم شما برطرف میکند.
- باز از حضرت نقل شده است: «صلاة الیل تبیّض الوجه و صلاة اللیل تطیّب الریح و صلاة الیل تجلب الرزق». نماز شب چهره را شاداب میکند و باعث خوشبویی بدن میگردد و باعث رزق و روزی میشود.
- نماز شب موجب مباهات خداوند بر ملائکه و فرشتگان مىشود.
- این آیه شریف «و الذاکرین الله کثیرا و الذاکرات» شامل او مىشود کسانیکه زیاد ذکر خدا را میگویند از مرد وزن هر که باشد (خداوند بهشت را براى آنها مهیا میکند).
- مشرف به جواب لبیک از جانب پروردگار عالم میشود زیرا خداوند مجیب الدعوات است و دعاى بندگان مخلص را اجابت میکند و نور خدا در قلب او ثابت میشود و گناهان او آمرزیده میشود.
- زینت آخرت است، چنانکه مال و فرزندان زینت دنیا هستند.
- نور چهره و جمال او در قیامت طبق روایتى پانصد سال راه و طبق روایت دیگر سه هزار سال راه میرود و روشنى میدهد. و هفت صف از ملائکه که هر صفى از مشرق تا مغرب باشد در عقب او صف میبندند و به عدد هر ملک و فرشتهاى به او درجه و مقام دهند.
- هنگامیکه نماز شب نصیب زن یا مردی شود، و او برای خدا بپا خیزد و وضو بگیرد، با نیت راستی و قلب سلیم و چشم گریانی نماز شب گذارد، خداوند پشت سر او هفت صف از ملائکه که هر صفی را شماره نتوان کرد مگر خود خدا، قرار دهد. یک جانب هر صف به مشرق و دیگری به مغرب است. پس وقتی از نماز فارغ شود خداوند به تعداد آن ملائکه، برای نماز گذارنده درجاتی مینویسد.
- از امام زین العابدین (ع) سؤال کردند: چرا متهجدان (عبادت کنندگان) در شب، خوش چهرهترین مردم هستند؟ حضرت فرمود: «برای این که آنان با خدا خلوت می کنند و خداوند از نور خودش به آنان عطا میکند». |